Skip to main content
  • Al meer dan 50 jaar een begrip
  • Gegarandeerd de beste prijzen
  • Persoonlijk advies
  • Telefonische helpdesk
  • Brink Climate Systems Dealer
JONG LUCHTVERWARMING

Warmteterugwinning (WTW)

Een ventilatiesysteem met warmteterugwinning (WTW) is een mooie en innovatieve manier om een gebouw of ruimte te ventileren en tegelijkertijd energie te besparen door warmteoverdracht. De energie van de afgevoerde binnenlucht wordt namelijk hergebruikt om de verse buitenlucht te verwarmen. Het resultaat is een ruimte vol verse, schone, gefilterde en verwarmde (of gekoelde!) lucht. Een korte uitleg van hoe het werkt:

  • Via het luchttoevoerkanaal wordt verse buitenlucht aangezogen. Deze kan worden gefilterd zodat stof, pollen en andere vuildeeltjes niet mee naar binnen komen.
  • Via het afvoerkanaal wordt de vervuilde binnenlucht naar buiten afgevoerd. In deze lucht kan een bepaalde hoeveelheid warmte zitten.
  • Een warmtewisselaar zorgt ervoor dat de warmteoverdracht plaatsvindt tussen de afgevoerde en de toegevoerde luchtstromen. Dat kan met een tegenstroom- of een kruisstroomwisselaar.
  • Via een kanalensysteem wordt de verwarmde (of gekoelde) toevoerlucht naar de verschillende ruimtes geleid.

Omdat de energie die in de afgevoerde lucht voor het grootste deel wordt hergebruikt, kan dat de kosten voor verwarming en koeling aanzienlijk drukken.

WTW in combinatie met luchtverwarming

Luchtverwarming in combinatie met WTW zorgt voor een gelijkmatige verspreiding van schone, verwarmde lucht door het hele gebouw. Het is dus een comfortabele manier van verwarmen en bovendien hoeft zo’n systeem niet veel ruimte in beslag te nemen. U bent in elk geval verlost van radiatoren! Maar ook de luchtvochtigheid kan met zo’n systeem worden gereguleerd, en met de filters kunnen zaken als stof en allergenen uit de lucht worden verwijderd. Zo is de luchtkwaliteit binnen altijd optimaal. Bovendien is zo’n systeem ook op het gebied van energie zeer efficiënt: de toegevoerde lucht is al voorverwarmd door het WTW-systeem, waardoor naverwarming veel minder energie kost.

WTW in combinatie met een warmtepomp

Een WTW ventilatiesysteem kan uitstekend gecombineerd worden met een luchtverwarmingssysteem, maar ook met een warmtepomp. De teruggewonnen warmte uit de ventilatielucht kan de temperatuur van de teruggewonnen warmte verhogen en daarmee ruimtes verwarmen, maar ook water.

Door de combinatie van een WTW ventilatiesysteem met een warmtepomp of luchtverwarming kan de energie-efficiëntie van het gebouw dus aanzienlijk worden verhoogd: het energieverbruik kan omlaag en ook de CO2-uitstoot wordt zo verminderd. Wilt u hier meer over weten? Neem dan gerust even contact met ons op. Wij kijken graag met u mee wat voor uw situatie de beste en meest economische oplossing is.

Warmtewisselaar van Brink

Door de gepatenteerde warmtewisselaar van Brink wordt maar liefst 95% van de warmte overgedragen. Hierdoor wordt bijverwarming van de ventilatielucht overbodig. De Renovent HR bijvoorbeeld levert 10 tot 15 keer zoveel energie op dan dat hij verbruikt in het stookseizoen. Het energieverbruik is ca. 230 kWh en de hoeveelheid teruggewonnen warmte komt overeen met ca. 300 tot 350 kubieke meter aardgas per jaar.

Luchtverwarming in combinatie met gebalanceerde ventilatie is dus een logische keuze voor iedereen die waarde hecht aan gezondheid en comfort en toch geld en het milieu wil besparen.

Ventilatie

Luchtverwarming

Topkoeling

Filters

Luchtverwarming- of ventilatiesysteem laten installeren

Wilt u een luchtverwarming- of ventilatiesysteem laten installeren? Of bent u bijvoorbeeld geïnteresseerd in topkoeling? Heeft u wellicht advies nodig voor hét perfecte binnenklimaat bij u thuis? Bestel in onze webshop de gewenste producten of neem contact met ons op. Wij beantwoorden graag uw vragen en geven u een passend advies voor uw situatie. Jong Luchtverwarming: uw totaalpartner voor luchtverwarmings- en ventilatiesystemen!

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van het nieuws en de ontwikkelingen op het gebied van luchtverwarming en volg ons ook op Facebook of LinkedIn. U krijgt op deze social mediakanalen een goede impressie van de mogelijkheden. Verder plaatsen wij met regelmaat leuke nieuwtjes. Zo zijn wij bijvoorbeeld momenteel op zoek naar een installatiemonteur. Interesse? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!